Wreck dive in Coron, Busuanga

Aquesta ha estat la nostra parada per retrobar-nos amb el busseig després d'haver realitzat el curs de submarinisme a Koh Tao. Aquí hem baixat fins als 30 metres per poder gaudir del busseig a l'interior de dos dels deu vaixells que hi ha enfonsats de la IIª Guerra Mundial a la illa de Busuanga.

només arribar a Coron anem a buscar un centre de busseig per bussejar amb els vaixells de la IIª Guerra Mundial

Nosaltres hem escollit els més grans i fàcils per poder entrar al seu interior i així combinar, la història amb la fauna marina, i observar el contrast dels vaixells de guerra amb la pau que es respira sota l'aigua.

la nostra primera experiència amb els vaixells de la IIª Guerra Mundial

l'Olympia, ens va encantar!!! :-)

Hem tornat a veure els peixos pallasso, més coneguts com a Nemos, i hem pogut gaudir de nous peixos, com el peix lleó i el peix escorpí. Hem bussejat el Tangat i l'Olympia Maru, els dos ens han encantat, però especialment el segon amb uns coralls i anèmones espectaculars al lateral del buc.

emocianats per tornar a bussejar!!!

a la banka tot esperant entre busseig i busseig

Ens despedim de la illa de Palawan acompanyats d'una espectacular posta de sol i esperant amb candeletes tornar a posar els peus en aquest país tot just quan acabem la nostra ruta a la Xina.

ens acomiadem de Filipines amb els millors mangos i els millors rons amb cola!!! :-)

i com no, amb les millors postes de sol!!!!!!!!!!!!!!!!!

Un tros de paradís a la terra!

La millor platja de El Nido, i potser de Palawan i tot, sense tenir en compte les platgetes de Port Barton, l'hem trobat més al nord i no a cap illa, a terra ferma, la Nacpan Beach.

Nacpan Beach, un tros de paradís a la terra!!

i aquí!! i no a les illes vam trobar el que per molts és un dels millors llocs del món!!

A El Nido vam decidir retrobar-nos amb la llibertat de disposar d'una moto, després de regatejar vam aconseguir-la per 500 pesos, menys de 10 euros, i poder explorar els racons més insòlits del nord de Palawan i parar a on ens venia de gust.

I així ho vam fer, i vam posar rumb cap al nord en busca de tranquil·litat, a la Nacpan Beach, una platja quilomètrica i desèrtica, i aquest és l'encant de Filipines, que en llocs com aquests encara pots disposar d'una platja per tu sol.

les vistes tot arribant amb la moto a la platja desèrtica de Nacpan Beach

aquí si que vam flipar en colors!! uuuaaauuu!! de les poques paraules que podíem articular!!! quilòmetres de platja per nosaltres sols... 

enveja?? jaja... i res millor que un banyet!! 

aigua, sorra i palmeres, notthing else!!

Després d'uns banys i de torrar-nos al sol ens vam acostar  al poblet que hi ha al principi de la platja, el Barangay Bucana, com anomenen poblet, i és on hem passat la resta del dia, passejant pels seus carrers, xerrant amb la gent i gaudint d'aquesta simpatia filipina que tant ens agrada.

vivint al paradís, Barangay Bucana, un poblet pescador!!!

qui no jugaria un partidet de bàsquet en aquesta pista?

els més petits a la sombra protegint-se d'un sol de justícia!!

Aquí més que mai les imatges valen més que mil paraules!!!
Us fem partíceps del nostre secret, un tros de paradís a la terra, i esperem que perduri així de verge per molt de temps!!! Simplement espatarrant!!!!

El Nido, platges entre cingles

Aquesta població al nord de Palawan és coneguda per les seves platges de sorra blanca, la seva aigua cristal·lina i les llacunes amagades entre les escarpades illes càrstiques del golf de Bacuit. Aquí hi hem passat uns dies de relax després de despedir-nos dels nostres amics, en Raúl i l'Eva.

El més famós a El Nido és llogar una banka i realitzar tours per les illes que aquí s'ofereixen, en total són 4, nosaltres n'hem fet dos, el tour C, conegut per les seves remotes platges, i el tour A per les seves llacunes d'aigua salada. I com que seria massa posar-nos d'acord, el preferit per la Txell és el tour A i per en Xavi el C!

island hopping in El Nido, Palawan

El primer tour que vam fer va ser el tour A, segurament el de més anomenada, on es recorren llacunes d'aigua salada, la Big Lagoon, l'Small Lagoon i la Secret Lagoon, entre una parada i altra ens preparaven una graellad de peix i fruita, en una platgeta paradisíaca entre escarpats penya-segats, mentre nosaltres feiem snorkel, personalment ens va decepcionar lo massificada que la vam trobar, principalment de filipins al ser diumenge i Setmana Santa.  

la Txell fent snorkel a les cristal·lines aigües de El Nido

I per acabar el dia, a última hora de la tarda vam parar a una platgeta on vam poder gaudir d'una fantàstica posta de sol al rico coco filipino!!!! ;-)

en Xavi amb el seu "rico coco"

El segon tour va ser el C, vam arribar molt aviat a la primera parada, la Hidden Beach i semblava una platja privada per a nosaltres sols, sens dubte el plat fort del dia!

contents d'estar sols a la Hidden Beach!!! uff!!! i quina aigua!!!

Després vam continuar recorren  la Matiloc Island i parant a diferents platgetes, totes elles amagades entre espadats rocosos, n'hi ha un munt, i destaquen per la seva tranquil·litat, per no ser massa grans i perquè totes llueixen de sorra blanca. Com en el tour del dia abans ens vam parar en alguna d'aquestes platges, de la que no recordem el nom, i mentre ens preparaven el suculent dinar vam aprofitar per tornar a fer snorkel i gaudir de nou del fons marí filipí.

i les vistes des de dalt dels cingles!!

La última parada va ser a l'Helicopter Island, el nom li ve donat per la forma d'helicòpter que té i que s'aprecia en la llunyania. Abans d'aquesta parada vam anar a la Secret Beach, una platja només accesible nedant i submergint-te per una cova.  Durant el tour vam poder veure una de les platjes on s'estava rodant el Supervivientes Suec.

 
Però la millor platja de El Nido, i potser de Palawan i tot, sense tenir en compte les platgetes de Port Barton, l'hem trobat més al nord, i no a cap illa, a terra ferma, la Nacpan Beach. Us ho ensenyarem en el següent post... Podreu trobar més informació sobre El Nido aquí

Navegant per una de les 7 meravelles naturals del món!

Segons la Lonely Planet, Sabang és conegut per ser on es troba el highlight de l'illa de Palawan, el conegut riu subterrani de Puerto Princesa, l'Underground River. El que no ens esperàvem és trobar-nos amb un poblet a rebentar de gent, però ara és Setmana Santa i com a bons cristians que són els filipins, ells també estan de vacances i es mouen que dóna gust. Acabats de marxar i ja comencem a enyorar la tranquil·litat de Port Barton...

Tan bon punt arribem ens diuen que els passes pel riu estan fully booked, paraula que no deixarem de sentir durant una bona estona, ens acostàvem a un allotjament i la resposta sempre era la mateixa, fully booked!. Desesperats com estàvem, ja ens veiem improvisant uns llits a peu de platja, en Raúl i en Xavi van anar en la recerca de lo impossible i al final vam trobar un allotjament súper rústic, molt cucu i baratíssim ;-).

 la nostra arribada a Sabang a després d'un llarg trajecte entre jeepneys i en un d'ells instal·lats a dalt amb la càrrega, juntament amb gran part del passatge

Ja només ens faltava aconseguir l'entrada pel riu, la qual també estava fully booked, la única manera de poder-la aconseguir va ser dient que ens hi arribarríem caminant,  ja que totes les bankes estaven plenes i caminant per la selva no en necessitàvem.

L'endemà al matí, després d'un esmorzar a base de delicíes pastisseres filipines vam començar a caminar per la costa de la platja de Sabang, ens esperaven al voltant de 5'50 km pel mig de la selva, pel jungle trail, amb una calor de boig que ens va fer suar fins a l'últim moment.

encara frescos, iniciant la caminada per la platja de Sabang

suant de valent per l'interior de la selva, jungle trail

El riu subterrani de Puerto Princesa, l'Underground River, és un riu subterrani que desemboca directament al mar i transcorre per l'interior d'una cova, al llarg de 8'2 km., 4 dels quals són navegables. Aquest a més de Patrimoni de la Humanitat va ser anomenat una de les 7 meravelles naturals l'any 2011.

no anàvem a veure cap obra sinó que estàvem enfilats i equipats per entrar a l'interior del riu subterrani

es pot comprovar la inmensitat d'aquesta galeria amb la dimensió de la sortida del riu subterrani

La tornada la vam fer amb banka, i un cop arribats al poble no vam trigar un moment en comprar pa i jalar-nos el segon fuet que els nostres amics ens havien portat de casa. Així és com ens vam despedir d'ells, i de la setmana que hem compartit plegats en aquest nou país per nosaltres, però no per ells que ja hi havien estat durant la seva aventura. Ara ens sentim una mica com una nens abandonats i tot just ha passat mig dia però ja els trobem a faltar. Que acabeu de gaudir de les vacances amics, nosaltres anem fent camí cap a el Nido!

platja a la desembocadura del riu subterrani de Puerto Princesa

Tot i ser un highlight i ser una de les 7 meravelles naturals del món, nosaltres continuem enamorats de les platges de Port Barton i Filipines, i considerem aquesta visita prescindible! :-)

Port Barton, arribats al paradís!

Després de passar hores entre aeroports, embarcar i desembarcar motxilles, enlairar-nos amb una avioneta d'hèlices, d'aquelles que quan les veus penses que és impossible arribar gaire lluny, i pesar-nos al igual que al nostre equipatge abans d'embarcar, després de tot això, per fi posem els peus en aquest nou país, Filipines!!!

una de les avionetes en qüestió, no apte per persones amb problemes cardíacs, baix cost a la filipina!!

Un cop arribats a Puerto Princesa, un aeroport d'estar per casa ens dóna la benvinguda, i un cop fora ens afanyem per arribar ben ràpid a la terminal de San José per poder agafar un jeepney que ens porti a Port Barton, primer destí en la nostra aventura filipina.

els jeepneys, els típics transports filipins amb frontal de camió que carreguen fins als topes, això si, decorats de tots colors!!! de gran potència, i sort en vam tenir per arribar a Port Barton amb la carretera mig enfangada!!!

Allà ens hi esperaven els nostres amics, en Raúl i l'Eva, amics bloggers de qui vam escoltar uns quants consells abans de marxar de casa, que de gust ens venia, després de 4 mesos i mig, retrobar-nos amb cares conegudes.

en Raúl i l'Eva que després de fer la seva volta al món i quedar enamorats de Filipines, han decidit tornar-hi per conèixer més coses d'aquest extraordinari país!!!

Amb ells hem explorat els volants de Port Barton enfilats a una banka, la barca tradicional filipina. Port Barton en sí no té massa res i en part aquesta és la gràcia, és un poblet pescador amb un carrer principal de sorra i molt tranquil, però lo bonic d'aquest lloc són les illetes del voltant, illetes paradisíaques de sorra blanca i aigua cristal.lina on passar el dia fent snorkel, i així ho hem fet, totalment recomanable l'snorkel a l'aquarium

la banka que ens va portar pel tour de Port Barton

Ens hem parat a Exotico island, Paradise island i la German island, on en teoria podríem haver vist tortugues, però ni rastre d'una!!! De camí entre una i altra el barquer ens va delectar amb un dinar a base de peix, res millor per celebrar la nostra arribada per aquestes noves terres!

posant rumb a les platges de postal de Port Barton

i per fi arribats a les esparades platges de postal!! i un dia de sol espectacular

"nothing to do, just enjoy", una d'aquelles frases que cada dia ens agraden més...


No sabem si existeix el paradís, però si algú ens pregunta: "el paradís existeix?", lo més aprop que l'hem tingut, almenys fins ara, ha estat a Port Barton!!!

Sabíem que a Filipines trobaríem un destí de platja, però ens ha sorprès trobar-nos amb un país tant verge, ple de palmeres, amb gent fantàstica i a sobre amb unes platgetes espectaculares.

L'endemà en Raul i l'Eva van anar a bussejar per gaudir de l'espectacular fons marí de filipines, mentrestant nosaltres passejàvem pel poble de Port Barton i gaudíem d'un partit de bàsquet local, fins hi tot disposaven d'àrbits. A Filipines l'esport nacional és el bàsquet i per increïble que sembli no saben res de futbol!  

 un vibrant partit de bàsquet a Port Barton!

la Txell i una filipina tot menjant plàtan fregit i mirant el partit de bàsquet

Allotjaments a Xina


La relació d'allotjaments, si no diem el contrari, és habitació doble, bany privat amb aigua calenta i wifi. Els preus dels allotjaments econòmics, ens han costat entre 4'00 i 16'00 euros per dos persones, en ocasions en habitació doble i en habitació compartida en alguns casos, que ja especifiquem.
 
 
Yangshuo. Backstreet Youth Hostel, 55 ¥, al centre, habitació doble, bany privat i wifi a l'habitació. La nostra habitació molt humida però amb un personal molt amable, sobretot en Harry, i amb ell vam poder gaudir d'un gran partit Barça-Madrid, llàstima del resultat. Allotjament associat a la xarxa d'albergs de Xina.
 
Yuanyuang. Sunny Guest House, 30 ¥, per llit en habitació compartida. Allotjament una mica tritllat i situat a la població de Duoyishu, amb unes vistes a les terrasses d'arròs espectaculars, només per això ja val la pena venir-hi. No té wifi, com a tota la població.
 
Lijiang. Mama Naxi's Guesthouse, 72 ¥, una mica enrabassat de trobar, però preguntant es va a roma, habitació doble amb bany compartit.
 
Shangri-la. Tavern 47, 63 ¥, situat a prop de la plaça principal, habitació doble amb bany compartit. Decorat a la tibetana, amb estufa de llenya a la zona comuna i te gratis. Ens hi vam sentir molt a gust. Recomanem!
 
Daocheng. Mama Youth Hostel International, 54 ¥, al centre, habitació quadrúple amb bany compartit. Bastant fet caldo i fred. Sense wifi. Molt cutre. Eviteu-lo!
 
Litang. Potala Inn, 80 ¥, al centre, habitació doble amb bany compartit. Normalet i sense gaires luxes però la dona qui ho regenta és molt amable. Tenint en compte la poca i mala oferta, per economia backpacker, que hi ha a Litang, no està del tot malament. També tenen habitacions molt xules, però el preu ja és un altre.
 
Kangding. Dengpa Hostel, 63 ¥, al centre, al costat del riu en un carreró estret, habitació doble amb bany compartit. No brilla per la seva netedat però el personal és molt amable.
 
Chengdu. Mix Hostel Backpackers, 80 ¥, no està al centre però és molt fàcil d'arribar amb el metro, habitació doble amb bany compartit. Molt net i el personal és molt amable. És el típic allotjament de backpaperckers, amb molt de moviment i amb molta informació per a fer activitats. És un dels llocs més recomanables de Xina amb qui fer una sortida al Tibet. Recomanem!
 
Xi'an. Hantang Hostel,130 ¥, el preu inicial és de 160 ¥, però vam aconseguir una tarja dte. de 20 ¥ i un dte. de 5 ¥/pax amb el carnet internacional de la Xarxa d'Albergs. Molt cèntric i súper nou. Habitació doble amb bany privat. Vàrem arribar molt d'hora, al matí, i ens van deixar una habitació per dutxar-nos i dormir per esperar que la nostra habitació fos desocupada i poguéssim fer-hi el check-in. Per nosaltres és un hotelet de luxe, però ens va sortir molt bé de preu. Recomanem!
 
Pingyao. Harmony GuestHouse, 72 ¥, al carrer principal, dincs la ciutat emmurallada. Habitació tradicional Kang amb bany privat, molt nou i net. De fet tenen dos edificis, el més antic, que és on inicialment ens donaven l'habitació i està molt fet caldo, i un de nou al xamfrà del costat amb unes habitacions molt boniques i decorades tradicionalment. Després d'una mica de discussió vam aconseguir-ne una d'aquestes pel mateix preu. Recomanem!
 
Beijing. Sanlitun Youth Hostel, 50 ¥ per persona, apartat del centre però molt ben situat a prop de la parada de metro de Dong Si Shi Tiao, habitació compartida amb bany compartit. Molt correcte i net.

El nostre pas per la Xina

Després de gairebé un mes a la Xina, estem contentíssims d'haver posat els peus al gegant asiàtic. Vam entrar-hi amb una mica de recansa després d'haver passat quinze dies inmillorables a Palawan, amb els grans Raul i Eva, al paradís filipí del qual ja us en parlarem més endavant, aprofitant que hi tornarem anar just ara, havent acabat la nostra estada a la Xina.

Vam entrar a Xina per Hong Kong on vam passar una setmana ben acompanyats dels amics de viatge, en Michael i la Paula, amb ells vam descobrir aquesta ciutat i vam fer un tastet del que ens esperava els següents dies.

 
Hem pedalat per enmig dels bonics paisatges de Bola de Drac al voltant del riu Li a Yangshuo acompanyats d'en Nathan i la Virgine, hem trepitjat les espectaculars terrasses d'arròs del Yuanyang, de la mà de la Sapi i la Maya, on hem gaudit d'un dels millors dies d'aquest viatge, i Lijiang va ser la següent parada per enamorar-nos de la tan típica arquitectura d'aquest país. La següent parada va ser Shangri-la, un bonic poble enmig de la cultura Xina i Tibetana i que va ser el nostre inici de la ruta per l'antiga província tibetana de Kham, on durant 5 dies ens van acompanyar uns paisatges insòlits, més que espectaculars, a més de 4.000 metres. Tot seguit ens esperaven els ossos panda a Chengdu i d'allà, tot i tenir problemes per trobar trens i posar fi al nostre pas per la Xina, vam aconseguir fer totes les parades que volíem i per fi vam poder veure els famosos guerrers de terracota a Xi'An, i l'antic poble de Pingyao abans d'arribar a Beijing, on ens hem retobat amb la Masuchan que vam conèixer a l'inici del nostre viatge al Nepal durant la volta als Annapurnes. Beijing és una ciutat immensa i preciosa, i particularment a la Txell, la va fascinar i no l'importaria viure-hi. I vam posar el colofó final al nostre recorregut pujant a la gran Gran Muralla Xina!

 
 
 
Xina és peculiar, ens havien advertit de la "guarreria" dels seus ciutadans, rots, escopinades, etc, diríem una mentida si diguéssim que són els més nets del món, però tampoc res especial, el que sí que és veritat és que aquí és on hem trobat els labavos públics més bruts d'arreu, això sí, n'hi ha un munt, però foten bastant de fàstic. Els xinos són molt més sociables del que ens imaginàvem, és cert que molts no parlen anglès, però t'intenten ajudar, i n'hem trobat molts que el parlen i t'ajuden sense demanar-los-hi. A Xina hem menjat de nassos, res a veure amb els cutres restaurants xinos de casa nostra.

En definitiva, per nosaltres una pena que el nostre viatge a la Xina només tingués la durada d'un mes. Aquí hem conegut gent meravellosa i ens hem retrobat amb cares conegudes, ha estat un plaer poder celebrar els 6 mesos del nostre viatge en aquest país.

Xina s'ha de conèixer, i quan abans millor ja que és d'aquells països emergents que està creixent a marxes forçades i segur que d'aquí uns mesos, hi veuríem canvis molt evidents. Marxem de Xina dient que Xina ens ha sorprès gratament i que és FASCINANT!

Hem actualitzat les fotos de Xina!!!
Finalment pengem les fotos de Xina, hem fet dos blocs Xina I i Xina II:

La primera part inclou fotografíes de la Xina menys Xina, les zones més ètniques de Xina, sobretot a la província del Yunnan i el pas per històriques províncies tibetanes!



La segona part inclou la Xina més tradicional i moderna, un clàssic amb els pandes, la Gran Muralla, la Ciutat Prohibida, etc... i la part més moderna de l'actual Beijing (Pequín)!
 


Esperem que us agradin!!!

Beijing, la capital Xina

A primer cop d'ull Beijing aparenta ser una ciutat freda però no falten gaires hores per adonar-se que aquesta ciutat és ben viva. Parlar de Beijing és parlar de la Ciutat Prohibida, és parlar de la Gran Muralla, que ja n'hem fet un post específic, és parlar de la plaça Tian'anmen, dels edificis més que moderns que té aquesta gran ciutat, com el de la CCTV o el Niu i el Cub, tan famosos pel seu disseny com per les Olimpíades del 2008, el Centre Nacional d'Arts Escèniques (l'Òpera), també n'és un altre de ben espaterrant.

imatges de la ciutat prohibida i la plaça Tian'anmen, sempre sota la mirada de Mao Zedong


l'Estadi Nacional de Beijing també conegut com el Niu d'ocell, de dia i de nit

el modern edifici de la CCTV

A Beijing també hem descobert el 798 Art District, amb infinitat d'escultures i exposicions de joves artistes a l'aire lliure, els quals són l'escenari de divertides instantànies i el barri en sí és l'escenari de l'àlbum de fotos dels recents casats en aquesta ciutat, se'ns dubte és dels barris més "chics" que hem vist.



diferents imatges de l'Art District, barri en ple creixement...

També és parlar dels famosos hutongs, als quals volem fer una menció especial. Passejar entre hutongs és com retrocedir a l'edat mitjana, són antics carrerons estrets, tots ells amb habitatges d'una sola planta i antics patis. És curiós però a la zona dels hutongs està ple de lavabos públics i és que normalment les cases no tenen bany propi.

Pels amants de l'òpera o pels interessats en l'acrobàcia Xina és un molt bon lloc per gaudir d'un dels molts espectacles que s'hi ofereixen.

un altre edifici modern de Beijing, és el Centre Nacional d'Arts Escèniques

Beijing també és el lloc ideal per gaudir d'una deliciosa cuina i probar nous sabors, nosaltres recomanem el iogurt mongòl, que es pot trobar fàcilment al carrer Nanluogu Xiang. Aquí també hem probat el nostre primer ànec a la pequinesa, al restaurant Jingzun PekingDuck, el qual recomanem,  a la zona de Sanlitún, on ens hem allotjat durant la nostra estada a la capital Xina.

el restaurant Jingzun PekingDuck, tot preparant l'ànec a la pequinesa

Per celebrar l'equador del nostre viatge vam pensar que no hi hauria res millor que sopar una bona pizza i així ho vam fer, una pizza al Hutong Pizza, que tal i com diu el nom es troba en un hutong molt a prop del llac Qianhai. I aquesta mateixa nit, vam acabar la vetllada amb una trobada que ens va fer especial il.lusió, amb la Masuchan, a qui vam conèixer durant el trekking dels Annapurnes i amb qui hem conegut la vida nocturna de la ciutat.

al Huntong Pizza celebrant els 6 mesos de la nostra aventura!!!! :-)
i per rematar-ho, ens retrobem amb la Machusan i sortim fins a la discoteca amb tota una colla de xinos!!!

Han estat 5 dies recorrent els racons d'aquesta gran ciutat i ens n'anem amb la sensació d'haver deixat molt per veure i molt per fer, però ens n'anem de Xina molt contents d'haver pogut conèixer aquest país i fascinats amb tot el que Xina té.

i va ser en aquesta ciutat on la Txell li va tocar passar per la peluqueria!!! :-)